abc

Ami a könyvből kimaradt

abc
lelekpiruett

Blog

Hamszai G. András

Lélekpiruett

Artus

Volt egy srác a házban, ahol egy időben laktam. A legfelsőn lakott, a folyosó végén.

Sosem volt vele semmi gubanc, mindig mindenkivel kedves volt, sosem panaszkodott semmire. Amolyan világbéke lelkületű figura, úgy huszonöt körül lehetett, és úgy nézett ki, mint valami művészlelkű rockzenész.

Az egyik délután azonban, ahogy beléptem a hátsó udvar kapuján, látom, hogy ott parádézik fenn a négy emeletes épület tetején, az arasznyi tetőpárkányon. Szedtem a lábam és felrohantam az emeletre az ajtajához. Megfogtam a kilincset és lenyomtam. Nyitva volt. Beléptem.

A függönyt lebegteti a szél, az ablak tárva-nyitva, az íróasztalon pedig egy majdnem üres üveg whiskey. Lélekben felkészültem rá, hogy majd meg kell őt győznöm, hogy ne ugorjon le, és a legrosszabbtól tartva óvatosan kihajoltam az ablakon. A tető sarkán ücsörgött, a lábait a semmiben lóbálta és nézelődött. Egyáltalán nem tűnt kétségbeesettnek vagy elszántnak, vagy ilyesmi. Elbizonytalanodtam, és így szóltam:

– Hát te mit csinálsz ott?

Széles mosollyal felém fordult, köszöntött, és szívből jövő lelkesedéssel beszélni kezdett. Kiderült, hogy jóval több fizetést kapott, mint várt, ezért megengedett magának egy üveg ír whiskey-t, mert szereti. De ez a márka annyira ízlett neki, hogy jókedvében véletlen megitta majdnem az összeset. Azt mondta, hogy tök jó magas ez a ház, és hogy nézzem: egy vonalban vagyunk a mellettünk álló fán díszelgő varjúfészkekkel. Az idő szép, és szóval kijött a levegőre.

Nagy nehezen beimádkoztam. Nézni sem bírtam, ahogy négykézláb beimbolygott a sarokról, eléggé féltem, hogy leesik. De végül nem esett, és anélkül, hogy valaki meglátta volna rajtam kívül, épségben visszajutott a szobába. Töltött nekem is egy pohárral, ellenkeztem, de azt mondta, mindenképp meg kell kóstolnom. Ő ledőlt az ágyra, még magyarázott valamit, de nem értettem, aztán perceken belül elaludt, én meg csak beledugtam az orrom a pohárba, és azzal a mozdulattal le is tettem. Erős ital volt.

 

SORS

ÖNBECSÜLÉS

LÉLEK

FISZ-GISZ

TUDATÜRÍTÉS

Mágia

Nem mondom, hogy ideális egy tízéves gyereknek, de nekem akkor az volt a nyeremény, hogy sikerült a varázslat.

Bevágott ajtók

Mígnem egyszer rajtakaptam magam, hogy ugyanezt csinálom. Ez tett be. Az kizárt, hogy én így éljek! – kiáltottam.

xyz

könyvesbolt

Szeretnéd elolvasni a könyvemet?

Share This